HTML

Nyíregyháza szobrai

A blog Nyíregyháza szobrait kívánja bemutatni fotókkal, leírásokkal.

Friss topikok

2011.08.10. 14:24 gilyes

Hősök szobra

1928. október 21-én nagy ünnepségre készülődött a város. Ekkor leplezték le ugyanis Horthy Miklós kormányzó jelenlétében a város és a megye első világháborús emlékművét, Kisfaludi Strobl Zsigmond nagyszerű alkotását.
Az emlékmű elkészítését még 1924-ben elhatározták. A felállítása előtt a megye minden községében összeírták az elesettek névsorát, amelyet el is helyeztek a szobor talapzatába. Egy 1929-ben kiadott kötet 6702 szabolcsi hős nevét tartalmazza községenkénti lebontásban. A nyíregyházi lista 920 elesett nevét sorolja fel.
A szobor helyét maga Kisfaludi jelölte ki, így helyezték át Bessenyei szobrát (Kallós Ede beleegyezésével) a mai helyére. Az emlékmű a Hősök napi megemlékezések állandó helye lett 1945-ig. Ezt követően más nemzetek elesett katonáira kellett emlékezni. A rendszerváltást követően azonban újra vannak megemlékezések és egy évben újra koszorúkkal ékesítik. Az emlékmű környezete rendezett, előtte az évszakoknak megfelelő virágok pompáznak. Talán a szoborhoz vezető régi betonlapokat lehetne díszburkolatra cserélni és az emlékmű állagmegőrzését biztosítani.

  

Szólj hozzá!

Címkék: bessenyei horthy miklós kisfaludi strobl zsigmond hősök szobra


A bejegyzés trackback címe:

https://szazszobor.blog.hu/api/trackback/id/tr913143504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása